ICEHOTEL

Bazarsad Bayarsaikhan arbetar på Dragon Nest till ICEHOTEL #23. Foto: Paulina Holmgren

Årets konstnärer

Hundratals konstnärer från hela världen ansöker årligen om att designa en konstsvit på ICEHOTEL. Av dessa utser vår jury en handfull förslag som bjuds hit till Jukkasjärvi för att delta i skapandet under november och december månad.

Konstnärerna kommer från alla konstinriktningar och det finns inga förkunskapskrav för att söka om att designa en svit hos oss. Genom åren har vi arbetat med bland annat arkitekter, filmskapare, industridesigners, skulptörer och stenhuggare. Det är alltid en blandning av personer som varit här förut och nya förmågor, varav många aldrig ens sett eller arbetat med snö och is tidigare. Att mixa erfarenhet och oerfarenhet driver utveckling och nytänkande. Det är nyckeln till att vi i snart 25 år ständigt har utvecklat nya idéer.

“I november förvandlas Jukkasjärvi till en smältdegel av kultur, språk och konstinfluenser. Alla har kommit hit för att skapa konst och det är en fantastisk resa att få ta del av”

Jens Thoms Ivarsson, Director of Design på ICEHOTEL

ART SUITE: A FACE IN THE CROWD by Mikael "Nille" Nilsson & Ingemar Almeros

Mikael Nille Nilsson är självlärd iskonstnär som började arbeta med snö redan som ung i liften vid Riksgränsen. Idag skapar han isbarer jorden runt.

Ingemar Almeros är illustratör och grafisk formgivare vars hjärta klappar lika hårt för musiken som för konsten. Är också lärare på estetiska divisionen på Umeå Universitet.

ART SUITE: NARCISSUS by Nina Hedman & Magnus Hedman

Nina Hedman är en stockholmsbaserad skulptör med rötterna i norra Sverige. Hon skapar i såväl is och snö, som betong och sten. Nina är en hängiven löpare som gärna deltar i löpartävlingar.

Magnus Hedman arbetar till vardags på frysavdelningen i en matvaruaffär. Det här är den tredje sviten han gör tillsammans med sin faster Nina. Och nej, han är alltså inte den världsberömda fotbollsmålvakten, de råkar bara dela namn…

ART SUITE: MIND THE GAP Marcus Dillistone & Magdalena Åkerström

Marcus Dillistone  är en brittisk filmregissör som producerade sin första film som 12-åring. Till sitt CV kan han också addera assisterande musikproducent för Olympiska Spelen i Aten 2004. År 2011 skapade han konstsviten ”Frigid Dare” här på ICEHOTEL.

Magdalena Åkerström är grafisk designer som specialiserat sig på kataloger och böcker om konst. Hon är också inredningsdesigner med bakgrund från teatervärlden. Hon har återvänt till ICEHOTEL i många år för att arbeta både i is och med hotellets printsaker som till exempel Art & Designkatalogen. matter, such as ICEHOTEL Art & Design Catalogue.

ART SUITE: UP THERE Luc Voisin & Mathieu Brison

Luc Voisin, landskapsarkitekt och inredningsdesigner, Nyligen skaffade han sig en utbildning som djurtränare för filmer och 2012 deltog han i sin första film “Belle et Sébastien”.  Förra året skapade Voisin konstsviten “Cube³” tillsammans med Marie Debloq.

Efter en juristexamen vid universitetet i Lyon studerade Mathieu Brison vid the Special School of Architecture i Paris. År 2008 var Brison projektledare för TEAM 10 at the Cité de LÁrchitecture & du Patrimoine i Paris.

ART SUITE: FUTURE ANCESTORS Mark Szulgit & Brooke Erdman

Mark Szulgit är arkitekt och designer från New York. Han tror stark på snö och is som byggmaterial. Förra året firade han sin nionde raka jul på ICEHOTEL.

Brooke Erdman har specialiserat sig på platsspecifika konstverk och kan skapa konst i såväl is och snö som eld.

ART SUITE: YOUR GLANCE José Carlos Cabello Millán

José Carlos Cabello Millán är en flerfaldigt prisbelönt konstnär som har deltagit i konstutställningar och internationella konstymposium världen över sedan 1994. Förra året skapade Millán konstsviten ”Rain of memories” här på ICEHOTEL. 

ART SUITE: BEFORE THE BIG BANG Rob & Timsam Harding

Rob Harding och Timsam Harding är en dynamisk far och son-duo från Malaga. Rob som ursprungligen är från England, har haft en livslång karriär som framgångsrik skulptör. Rob har också deltagit i snöskulpturtävlingar i såväl Japan som Finland, Italien, Tyskland och Sverige. Timsam har just avslutat högre studier i konst och film. Detta är deras tredje konstsvit på ICEHOTEL.

ART SUITE: POLE DANCING Christine & Natalie Close

Christine Close var från början fotograf men började skulptera för många år sedan och är nu en etablerad skulptör främst inom djuravbildningar. Close porträtterar varje djurs egna karaktär i lera. Skulpturen kan sedan färdigställas i brons, harts, cement, glas eller vad som passar just detta djur bäst. Close arbetar för närvarande i Frankrike, både med privata uppdragsgivare och för offentliga miljöer. Hon har permanenta utstälnningar i Storbritannien  och i privata samlingar världen över.

Natalie Close är visuell antropolog och bor och arbetar i Tokyo,Japan. Hon har genomfört flera stora forskningsprojekt kring konst i Asien och Västafrika. Hon är också engagerad i filmskapande, just nu om en lokal stadsfestival, med målet att den ska delta i filmfestivaler världen över.

ART SUITE: SOLID FLOW / TIME WARPS Jens Dyvik & Yoad David Luxembourg

Jens Dyvik är designer som specialiserat sig på globala samarbeten och lokal produktion. Han arbetar med mänskliga relationer mellan människa och produkt, med målet att skapa tjänster och produkter som gör dessa relationer meningsfulla. Han håller för närvarande på att etablera ett FabLab i Oslo, som han kommer att driva i tillägg till sin designstudio.

Yoad David Luxembourg  fokuserar på tvärvetenskapliga mixer mellan filosofi, psykologi, fotografi, konst och design. Luxembourg är en av Hollands mest lovande design- och modeskapare. Just nu doktorerar han vid  faktulteten för Fine Arts i Porto, där hans forskning fokuserar på  tvärvetenskapliga och universiella strukturer inom design.

ART SUITE: IT’S ALIVE Karl-Johan Ekeroth & Christian Strömqvist

Karl-Johan Ekeroth är en svensk konstnär baserad i Göteborg med en bakgrund inom svensk och japansk design. Ekeroth har samarbetat med ICEHOTEL i många år och har också gjort andra projekt tillsammans med Jens Thoms Ivarsson, Director of Design and Strategy på ICEHOTEL. Ekeroth har nyligen arbetat med konceptdesign för IKEA och Röhsska Museet i Göteborg.

Strömqvist och Ekeroth möttes under studierna på Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK) i Göteborg, Sverige.  Christian Strömqvist  har specialiserat sig inom barnkulturdesign och har tillsammans med Ekeroth genomfört flera projekt och konceptdesigner för IKEAs barnprodukter. Strömqvist har också tillbringat tid i Japan. Tillsammans med Ekeroth och Thoms Ivarsson tog han hem ett silver i den prestigefulla Sapporo International Snow Sculpture Contest år 2012.

ART SUITE: FROZTY FLOWER Natsuki Saito & Shingo Saito

Natsuki Saito är en designer och arktiekt som började arbeta med is som material för 14 år sedan i Hokkaido, Japan. is a designer and architect who first came across working with ice as an art material 14 years ago in Hokkaido, Japan. Idag är Saito creative director på  Lake Shikaribetsu Igloo Village, och fortsätter att utmana och tänja gränser för isens möjligheter.

Shingo Saito är isskulptör med mer än 15 års erfarenhet och arbetar nu som chief builder vid Lake Shikaribetsu Igloo Village i Japan.

Natsuki och Shingo designade konstsviten The Flower för ICEHOTEL #23.

ART SUITE: ICED ORIGAMI Gretchen Alexander & Melanie Peters

Melanie Peters är arkitekt och inredningsdesigner ursprungligen från Tyskland. Nu arbetar hon tillsammans med Alexander i både Italien och Österrike. Deras arbete involverar allt från hotel och privata boende till restaurationer av kända verk och byggnader.

Gretchen Alexander har en egen designbyrå med kontor i Italien och Österrike. Hon kommer ursprungligen från Kalifornien men hämtar sin inspiration från många års utlandsvistelse.

ART SUITE: CLASSICAL Lena Kriström & Camilla Bergman

Lena Kriström är en svensk skulptör som har arbetat tillsammans med ICEHOTEL i en rad projekt genom åren. Kriström arbetar vanligen i sten eller magnetit, verk som finns att se i och runt om ICEHOTEL. Hon har studerat italiensk skulpteringskonst som har inspirerat henne vid skapande at årets svit.

Kriström och Camilla Bergman möttes under sina konststudier. Bergman är baserad i södra Sverige men hennes konst finns representerad över hela landet. Hennes arbete spänner över såväl sten och betong som keramik och teckningar. Detta är hennes första arbete för ICEHOTEL.

Kriström var på jakt efter en partner till hennes designidé, ringde upp Bergman under våren 2013 och fick ja direkt när hon lade fram sin idé om att göra en klassisk romersk konstsvit på ICEHOTEL.

ISKYRKAN 130 ARCTIC SUNSETS Elin Julin, Marjolein Vonk & Marinus Vroom

Elin Julin, Sverige
Julin är en svensk landskapsarktiekt som tidigare har varit ansvarig för ytorna framför ICEHOTELs berömda entré. Nu återvänder hon för andra året i rad för att arbeta med inomhusinteriören på ICEHOTEL.

Marjolein Vonk, Holland
Marjolein Vonk arbetar som dekoratör och stylist. Varje vinter sedan 2001 har hon återvänt till ICEHOTEL. Hon har en stor mängd konstsviter, iskyrkor och ICEHOTEL events bakom sig.

Marinus Vroom, Holland
Marinus Vroom är en skådespelare och grundare av den holländska teatergruppen  Vis à Vis. Vroom är en långvarig medarbetare på ICEHOTEL, främst vad gäller iskyrkan. Han har packat väskan full med drama och stil och återvänder till sitt andra hem, Jukkasjärvi för ännu ett år på ICEHOTEL.

MAIN HALL SECRET GARDEN Alessandro Falca & AnnaSofia Mååg

Alessandro Falca, Italien

Alessandro är ursprungligen från Italien men arbetar sedan många år i Sverige via sitt eget företag Conte di San Pietro. Han har samarbetat med ICEHOTEL i en rad projekt sedan 2010. Tillsammans med AnnaSofia Mååg ansvarar han också för våra isskulpturkurser.

AnnaSofia Mååg, Sverige
Anna Sofia Mååg arbetar främst i keramik men är också en is- och snöskulptör. Hon är baserad i Kiruna och återvänder varje år till ICEHOTEL för att skapa konst i snö och is samtidigt som hon är lärare i isskulptering.

ICEBAR BY ICEHOTEL LOST AND FOUND Jens Thoms Ivarsson, Tjåsa Gusfors & Maurizio Perron

Maurizio Perron, Italien
Maurizio Perron är från Italien och har skulpterat ända sedan åtta års ålder. Han har varit en del av ICEHOTEL i många säsonger. Vanligtvis arbetar han i trä, sten och is men har också experimenterat med installationer i eld och betong.

Tjåsa Gusfors, Sverige
Tjåsa Gusfors har varit en del av ICEHOTEL sedan år 2000. Förutom is och snö, arbetar Tjåsa också i trä och sten.Hon är också aktiv inom teater och musik. Inte bara är hon frontfigur för bandet Anna Bandit, hon har också varit med och grundat Papagena, en teater- och musikgrupp.

Jens Thoms Ivarsson, Sverige
Thoms Ivarsson har arbetat med konst och design i hela sitt liv. Han kom i kontakt med ICEHOTEL när han såg ett tv-program om hotellet år 2003 och kontaktade Arme Berg, artistic director på ICEHOTEL. Jens kom till Jukkasjärvi med sin kollega Mats och ända sedan dess har Thoms Ivarsson varit involverad i ICEHOTEL. Idag arbetar han heltid som Director of Design på ICEHOTEL.

DELUXE BY MINI by Peter Koerbler, Tom Allemeier, Viktor Tsarski & Wouter Biegelaar

Wouter Biegelaar, Holland
Biegelaar är en holländsk konstnär som anser Sverige vara hans andra hem. Han fokuserar på design, musik och resor. I sitt egna företag skapar han allt från tåg till medicinsk utrustning och berg- och dalbanor.

Viktor Tsarski, Bulgarien
Viktor arbetar som arktitekt och har bland annat gjort en skulptur för the Magnetite Heavy Art project här i Jukkasjärvi år 2007.

DELUXE SUITE: SONG OF LOTUS Vytautas Musteikis & Kestutis Musteikis

Vytautas Musteikis, Litauen
Vytautas Musteikis är en visuell antropolog som dokumenterar seder och traditioner som är på väg att försvinna. Han har arbetat tillsammans med sin bror Kestutis i en mängd olika projekt sedan år 2000.

Kestutis Musteikis, Litauen
Kestutis Musteikis är en återkommande konstnär på ICEHOTEL. Han arbetar i material som sten, trä, betong och brons förutom is. Han var också en av deltagarna i the Magnetite Heavy Art project år 2007.

RECEPTION TODO MUNDO Arne Bergh & Speto

Arne Bergh, Sverige
Arne Bergh har varit Artistic Director på ICEHOTEL i tjugo år. Han adderar spänning och förundran till allt han rör vid. Arne började sin karriär som träskulptör, och har bland annat gjort arbeten för World Expo i Sevilla.

Speto, Brasilien
Speto är en brasiliansk street art-konstnär som får influenser från musikgenrer som hiphop och surrealistiska målare, kinesisk och mexikansk folklore och popkonst. Det resulterar i ett helt unikt uttryck i hans konst.

LIGHT INSTALLATIONS IN WHITE

Olof Lange & Martin Svensson är teamet bakom ljusinstallationerna över hela ICEHOTEL.